Barmhartige Samaritaan redt Ibn Ghaldoun

De Ibn Ghaldoun-school voor islamitisch voortgezet onderwijs in Rotterdam wordt de komende vier tot vijf jaar bestuurd door de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving (CVO). Bestuursvoorzitter Wim Littooij van CVO vergelijkt de hulp die het christelijke bestuur biedt met die van de barmhartige Samaritaan uit de Bijbel.

De Ibn Ghaldoun-school raakte in ernstige problemen door massale examenfraude. Omdat de islamitische school eerder al negatief in het nieuws kwam, onder andere vanwege achterblijvende onderwijskwaliteit en financiƫle fraude, riep de Rotterdamse CDA-onderwijswethouder Hugo de Jonge op de school te sluiten.

De school gaat echter niet dicht en blijft op dezelfde locatie in Rotterdam-Zuid. Wel krijgt de school waarschijnlijk een andere naam, omdat aan de naam ‘Ibn Ghaldoun’ een te negatief imago kleeft.

Het christelijke bestuur dat Ibn Ghaldoun nu onder zijn vleugels neemt, wordt geleid door Wim Littooij. Hij voerde namens de Rotterdamse schoolbesturen al het woord over de maatregelen die ook voor de andere vo-scholen in Rotterdam nodig waren vanwege de fraude bij de islamitische school.

Op de website van de Besturenraad licht Littooij toe waarom het christelijke CVO de helpende hand uitsteekt. ‘Ken je het verhaal van de barmhartige Samaritaan? Ik zie het als onze christelijke plicht onze hand uit te steken, een verantwoordelijkheid vanuit onze identiteit. Wij beroepen ons voor ons bestaansrecht op artikel 23, dat doen zij ook. Als wij dus bestaansrecht hebben, heeft Ibn Ghaldoun dat ook.’

De media melden dat bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van Ibn Ghaldoun de keuze om samen te gaan met het christelijke bestuur logisch vindt vanwege de islamitische denominatie van Ibn Ghaldoun.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW geeft in een brief naar de Tweede Kamer aan hoe na de examenfraude bij Ibn Ghaldoun de stand van zaken nu is.