In april beleidsreactie op krimpadvies Onderwijsraad

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW komt in april met zijn beleidsreactie op het krimpadvies van de Onderwijsraad. Dat meldt hij aan de Tweede Kamer. Lees verder

Dekker nam op donderdag 14 februari het advies Grenzen aan kleine scholen in ontvangst. Hij zei toen dat het een stevig advies is dat 'niet om de hete brij heendraait'.

De Onderwijsraad adviseert onder meer om de minimale opheffingsnorm te verhogen van 23 naar 100 leerlingen. Dit zou betekenen dat in totaal 1311 basisscholen, waaronder 605 openbare scholen, dicht moeten.

Verouderde gegevens
De PO-Raad reageert positief. Scheidend voorzitter Kete Kervezee schaart zich achter het advies dat scholen minimaal vier groepen moeten hebben. Daarmee steunt zij in feite het pleidooi voor de verhoging van de minimale opheffingsnorm naar 100 leerlingen en daarmee de massale sluiting van basisscholen.

Kervezee gebruikt net als de Onderwijsraad voor de sluiting van kleine scholen het argument dat die over het algemeen maar weinig kwaliteit leveren. De raad gebruikt hiervoor verouderde cijfers uit 2010-2011. De realiteit laat zien dat veel kleine basisscholen hun onderwijskwaliteit sterk hebben verbeterd. Het vermeende gebrek aan kwaliteit is dus een betwistbaar argument voor sluiting.

Laat krachtig geluid horen!
In maart, dus vóór de beleidsreactie van Dekker, kunnen mensen uit het onderwijs op regionale bijeenkomsten hun mening over het advies van de Onderwijsraad laten horen. VOS/ABB raadt mensen uit het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs aan naar die bijeenkomsten te gaan.

Klik hier voor een uitgebreider bericht over de regiobijeenkomsten.