Jaarwisseling: brand treft Arnhems scholencomplex

Tijdens de jaarwisseling is het aantal branden in schoolgebouwen beperkt gebleven. Zwaargetroffen echter werd Arnhem, waar een scholencomplex door brand gedeeltelijk werd verwoest. Lees verder

Het gedeelte van het Arnhemse scholencomplex waarin de rooms-katholieke basisschool De Kringloop was gevestigd, is verloren gegaan. Op deze school zitten ongeveer 340 kinderen. Ook de ruimte van buitenschoolse opvang Het Klavertje werd verwoest. Bij de brand raakte niemand gewond.

In het getroffen complex zitten ook de openbare Blinkertschool, de protestants-christelijke basisschool De Troubadour en de interculturele basisschool Cosmicus. De gedeelten waarin deze scholen zitten, liepen wel rook- en waterschade op, maar zijn er minder ernstig aan toe dat het gedeelte van rkbs De Kringloop en bso Het Klavertje.

Directeur Ton Meboer van De Kringloop, die om kwart over één ’s nachts bij de brandende school aankwam, spreekt van een ‘mega valse start van 2013’. Op de website van school meldt hij ook er vertrouwen in te hebben dat ‘we er met z’n allen (…) een gigantisch jaar van maken’. Bij de nieuwjaarswens van de school staat een plaatje van een feniks, de mythologische vogel die uit zijn eigen as herrijst. 

Gymzaal, containers, opslaghokken…
In Hoogeveen is de gymzaal van openbare basisschool Het Spectrum afgebrand. Nadat de brandweer in de nieuwjaarsnacht een brandje in de gymzaal had geblust, kwam er een tweede melding over brand op dezelfde locatie binnen. Het is nog niet duidelijk of het vuur weer was opgelaaid of dat er sprake was van brandstichting.

In Farnsum bij Delfzijl is op oudjaarsavond brand geweest in een opslaghok van een peuterspeelzaal. Het hok liep forse schade op. De oorzaak was vermoedelijk vuurwerk of brandstichting. In Hoofddorp heeft op oudjaarsdag twee keer brand gewoed bij de openbare Dik Tromschool. Er was brand in een container en in een opslaghok.

Op oudjaarsavond woeede ook enige tijd brand bij het ZuidWestHoek College in Hoogerheide (Brabant). De brand was op het dak van de school. In Heerenveen woedde korte tijd brand in een container in het fietsenhok van de Sint-Jozefschool. In verband met deze brand zijn twee jongens opgepakt. Ze worden verdacht van brandstichting.

Preventie werkt!
VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon heeft voor scholen een lijst met tips samengesteld om brand tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode te voorkomen. De praktijk laat zien dat die tips een preventieve werking hebben. In 2008 gingen er tijdens de jaarwisseling nog 20 schoolgebouwen volledig of gedeeltelijk verloren.