Kabinet: productiviteit onderwijs moet omhoog

De productiviteit van het onderwijs moet omhoog. Dat staat volgens RTL Nieuws in de Miljoenennota. De gegevens die het kabinet op Prinsjesdag pas officieel publiceert, zijn zaterdag via de NOS en RTL Nieuws uitgelekt. Lees verder

Het is niet voor het eerst dat de media de Miljoenennota in handen kregen. De afgelopen jaren lukte hun dat ook al. Vanwege het uitlekken van de stukken besloot het kabinet om dit jaar niet met het gebruikelijke embargo te werken, maar dat heeft dus niet geholpen. De begrotingsstukken worden officieel pas op Prinsjesdag verspreid. Dat gebeurt om kwart over drie ’s middags, nadat koningin Beatrix de Troonrede zal hebben uitgesproken.

RTL Nieuws meldt dat uit de uitgelekte begrotingsstukken blijkt dat het kabinet wil dat de prouctiviteit in het onderwijs omhoog moet. Wat dit in de praktijk voor het onderwijs betekent, kan niet uit de berichtgeving worden afgeleid. Ook zou in de uitgelekte stukken staan dat er volgend jaar nog niet wordt bezuinigd, maar dat in de periode daarna de ingrepen in de financiële huishouding zeer ingrijpend zullen zijn. Er wordt gesproken over miljardenbezuinigingen van in totaal 20 procent van de nationale begroting.

VOS/ABB pas dinsdagavond met eerste analyse
Als gevolg van het feit dat de begrotingsstukken pas dinsdagmiddag officieel worden verspreid, is het voor VOS/ABB onmogelijk om daar dinsdagmiddag al direct over te berichten. Samen met medewerkers van de Helpdesk zal naar verwachting dinsdagavond een eerste websitebericht worden gemaakt.

In de dagen daarna zal VOS/ABB de berichtgeving waar nodig uitbreiden, zodat er een helder beeld zal ontstaan van de mogelijke gevolgen die de nieuwe begroting voor het onderwijs kan hebben.