Kamervragen over bezuinigingen op leerlingenvervoer

Naar aanleiding van het artikel in het Algemeen Dagblad vandaag over bezuinigingen op het leerlingenvervoer, heeft de SP meteen Kamervragen gesteld. De partij wil van de minister van OCW weten hoeveel kinderen er thuis komen te zitten door deze bezuinigingen. De SP vindt dat ‘een schande’. Lees verder

Het bericht in het AD, waarvan de redactie een belronde heeft gedaan langs 100 gemeenten in Nederland, heeft veel commotie veroorzaakt. Het dagblad berichtte dat veel gemeenten zo rigoureus snijden in het busjesvervoer, dat veel leerlingen niet meer naar hun (speciale) school kunnen.

Namens VOS/ABB heeft adjunct-directeur Anna Schipper eerder vandaag in de pers en op de radio gereageerd. Ook Kamerlid Manja Smits van de SP mengt zich nu in de discussie. Zij vindt het 'onacceptabel' dat er kinderen zijn die door deze gemeentelijke bezuinigingen niet meer naar school kunnen en noodgedwongen thuis zullen blijven. Ook Anna Schipper vindt dit een groot risico. 

Sancties
Manja Smits wil nu van minister Van Bijsterveldt weten of gemeenten gerechtigd zijn een verplichte eigen bijdrage te vragen voor leerlingenvervoer. Ze vraagt ook of de minister gemeenten die zich niet aan de wettelijke regels voor leerlingenvervoer houden, wil aanpakken. 'Desnoods met sancties'. Smits verzoekt de minister 'per direct' met gemeenten in gesprek te gaan om ervoor te zorgen dat kinderen met een stoornis of handicap 'fatsoenlijke toegang' tot het onderwijs houden.

Eerder heeft Anna Schipper namens VOS/ABB aangegeven dat kinderen met een beperking recht hebben op onderwijs en dat de overheid daarvoor het vervoer moet regelen en bekostigen. Zij nuanceerde wel dat ouders die vanwege een bepaalde geloofsovertuiging zelf kiezen voor een school ver weg, wel zouden kunnen bijdragen aan de kosten van vervoer. In dat geval gaat het immers om een vrije keuze. Kinderen met een beperking zijn veelal aangewezen op speciaal onderwijs, dat niet altijd dichtbij huis is.

De vragen van de SP staan in de rechterkolom hiernaast.

Lees ook het bericht van Manja Smits op de website van de SP.

De radio-interviews met Anna Schipper kunt u hier terugluisteren via de linkjes onderin het bericht.

Bijlagen