Kassa over commerciële trainingen eindtoets

Het consumentenprogramma Kassa gaat zaterdagavond in op de commercialisering van de centrale eindtoets in groep 8 van de basisschool. VOS/ABB was uitgenodigd om hier in de uitzending een toelichting op te geven, maar de redactie heeft dit aanbod (helaas) ingetrokken.

VOS/ABB wilde in de uitzending zeggen dat ouders zich niet gek moeten laten maken door de centrale eindtoets in groep 8. Commerciële aanbieders van trainingsprogramma’s voor kinderen springen in een gat in de markt. Daar is op zich niets mis mee, maar VOS/ABB geeft het advies om altijd heel goed na te denken voordat dergelijke programma’s worden aangeschaft. Het risico bestaat dat leerlingen er extra stress door krijgen en dat is nergens voor nodig. Bovendien wijst VOS/ABB erop dat er forse kosten mee zijn gemoeid (vaak meer dan 100 euro per leerling).

De centrale eindtoets dient als een second opinion. Het is een check om te zien of het individuele advies van de school voor vervolgonderwijs juist is. Door de aandacht die onder andere de media op het belang van de toets hebben gelegd, lijkt het echter alsof de eindtoets een soort eindexamen is geworden waarvoor leerlingen kunnen zakken. VOS/ABB vindt dit een slechte ontwikkeling.

De redactie zei aanvankelijk graag deze toelichting van VOS/ABB te willen hebben, maar vindt het bij nader inzien voldoende om alleen commerciële aanbieders, waaronder Squla en LOI, in de studio aan het woord te laten. In een vooraf opgenomen filmpje zal Jeroen Claassen van onderwijsadviesbureau Markant zijn oordeel geven over vier citotrainingen, waarna hem wordt gevraagd voor welke training hij zou kiezen.

De uitzending van Kassa van de VARA is zaterdag van 19.05 tot 20.00 uur op Nederland 1.