Katholieke school mag hoofddoek verbieden

Het katholieke Don Bosco College in Volendam mag een leerlinge verbieden een islamitische hoofddoek te dragen. Dat heeft de rechtbank Haarlem vanochtend uitgesproken. Lees verder

Volgens de rechtbank past een hoofddoekjesverbod in de katholieke grondslag van de school, die andere geloofsuitingen binnen de school niet aanvaardt. De rechtbank vindt dit geen inperking van vrijheid van meningsuiting of discriminatie op basis van geloof.

De 14-jarige scholiere had hierover een rechtszaak tegen de school aangespannen, nadat ede Commissie Gelijke Behandeling haar eerder in het gelijk had gesteld. Overigens heeft de CGB in een andere zaak over een school in Utrecht gezegd dat deze eisen mag stellen aan de wijze waarop hoofddoekjes gedragen worden. Het gezicht van het meisje moet goed zichtbaar blijven, vindt de CGB.

Uitspraken van de CGB zijn niet bindend en de directie van het Don Bosco College heeft de uitspraak naast zich neergelegd. Voor de rechter betoogde de school dat de islamitische hoofddoek niet past bij de katholieke identiteit van de school. Daarom heeft de school een hoofddoekjesverbod ingesteld. De rechter keurt dit beleid nu goed.