Kervezee wil kleine maar krachtige PO Raad

De PO Raad is dinsdag in Amersfoort officieel van start gegaan. De raad behartigt de algemene belangen van het primair onderwijs. De PO Raad is een initiatief van VOS/ABB, de andere besturenorganisaties en de Algemene Vereniging Schoolleiders(AVS). Voorzitter is Kete Kervezee, oud-inspecteur-generaal van de Inspectie van het Onderwijs. Lees verder

Kervezee noemde het tijdens de oprichtingsvergadering in Amersfoort moedig dat VOS/ABB en de andere besturenorganisaties taken aan de nieuwe belangenbehartiger afstaan. Het gaat onder meer om de cao-onderhandelingen namens de werkgevers, bekostigingskwesties en de hoofdlijnen van het onderwijsbeleid. Het is volgens haar belangrijk dat de grootste sector in het onderwijs de krachten bundelt.

De voorzitter zei echter ook dat de kracht van het primair onderwijs schuilt in verscheidenheid. Daarmee doelde ze op de verschillende denominaties. Zo blijft VOS/ABB als actieve ledenorganisatie de belangen van de openbare en algemeen toegankelijke scholen behartigen. Het Expertisecentrum Openbaar Onderwijs (ECOO) van VOS/ABB richt zich op specifiek ‘openbare’ kwesties.

Klein maar krachtig
Kervezee liet in haar toespraak tevens weten dat ze opteert voor een klein en krachtig bureau. Ze wil in het land bijeenkomsten voor de leden organiseren en nauw samenwerken met onder meer de VO-raad, WEC-Raad en de verschillende ouderorganisaties. Ze ziet het onder meer als haar taak om het management van de scholen in het primair onderwijs te versterken.

Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW was bij de oprichtingsvergadering aanwezig. Zij zei dat de PO Raad met voorzitter Kervezee een ‘vliegende start’ maakt. Dijksma benadrukte ook dat met de bundeling van de krachten in het po-veld de denominatieve verscheidenheid moet blijven bestaan.

Simone Walvisch
Kervezee heeft twee bestuursleden naast zich: Simone Walvisch, bekend als bestuurslid van de bij VOS/ABB aangesloten Scholengroep Almere (Openbaar Onderwijs Almere), en René Harten van het christelijke bestuur Meervoud met scholen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

In de Raad van Toezicht (RvT) van de PO Raad zitten vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties. Voorzitter van de RvT is Willem van Leeuwen. Hij is in het dagelijks leven voorzitter van Aedes, de landelijke koepelorganisatie van woningcorporaties.

De PO Raad heeft een eigen website: www.poraad.nl