Koning in Troonrede: Lerarentekort blijft nijpend

De regering blijft investeren in het bestrijden van het lerarentekort, maar zal nijpend blijven. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de Troonrede.

Het onderwijs stipte hij slechts kort aan. Aanvankelijk benoemde de koning het niet toen hij zei dat het voor een goede samenleving nodig is om publieke voorzieningen te versterken. Hij noemde het daarna wel in relatie tot het lerarentekort.

Forse investering

Willem-Alexander zei dat met een ‘forse investering’ het vak van leraar aantrekkelijker is gemaakt, met als resultaat lagere werkdruk en meer werkplezier. Ook noemde hij de toenemende belangstelling voor de pabo en voor zij-instroom in het primair onderwijs.

‘Desondanks blijft het probleem van het lerarentekort nijpend’, zo zei hij. De regering blijft volgens hem bevorderen ‘dat nog meer mensen voor dit mooie beroep kiezen’.

Lees hier de hele Troonrede

Politieke reacties

Ook in de reacties van Tweede Kamerleden op de Troonrede was relatief weinig aandacht voor de problemen in het onderwijs. Lilian Marijnissen van de SP noemde het een misser dat lerarentekort slechts kort werd aangestipt. Lodewijk Asscher van de PvdA zei dat ook daar er te weinig aandacht was voor het lerarentekort. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat het kabinet te weinig doet voor het onderwijs.

Rob Jetten van coalitiepartij D66 zei dat deze kritische reacties vanuit de oppositie te verwachten waren.