KPN moet stoppen met gratis internet voor scholen

KPN mag vanaf volgend jaar geen gratis internet meer aanbieden aan scholen. Dat is het gevolg van nieuwe regels van telecomwaakhond Opta. Lees verder

De nieuwe regels bepalen dat KPN de scholen voor een internetverbinding een bepaald minimumbedrag in rekening moet gaan brengen. Gratis internet, zoals dat nu nog mogelijk is, mag vanaf volgend jaar dus niet meer. Hoe hoog het minimumbedrag wordt, is nu nog niet duidelijk.

Er is een overgangsregeling, die erop neerkomt dat scholen die een gratis KPN-internetverbinding hebben, daarvoor vanaf september 2010 moeten gaan betalen. De maatregel is volgens de Opta bedoeld om concurrentievervalsing tegen te gaan.

Er is echter nog een mogelijkheid dat het allemaal niet doorgaat. KPN gaat namelijk nog in beroep tegen de maatregel. Het telecombedrijf noemt gratis internet een belangrijke pijler onder zijn maatschappelijk beleid. 

In afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure die het bedrijf begint, wil KPN met het onderwijs kijken naar mogelijke alternatieven, zoals internetlespakketten. Het is nog niet duidelijk of alternatieven gratis kunnen worden aangeboden.

In 2003 verbood de rechter al eens het gratis internet voor scholen, ook omdat het concurrentievervalsend zou zijn. Een jaar later werd dat verbod echter weer ingetrokken.

Het onderwijs heeft op dit moment bij KPN bijna 8000 gratis internetverbindingen.

Klik hier voor een bericht op de website van KPN.