Krimpbezoek Dekker aan obs Dieftil Oosterwijtwerd

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW zet vaart achter voorgestelde maatregelen om samenwerking in krimpgebieden te bevorderen. Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan openbare basisschool Dieftil bij de Noordoost-Groningse dorpjes Oosterwijtwerd, Eenum en Leermens. De VVD-staatssecretaris was uitgenodigd door zijn partijgenoot Olga Hartman-Togtema, die wethouder van onder andere Onderwijs is in de gemeente Loppersum, waar de dorpjes onder vallen.

De aanleiding voor de uitnodiging was volgens de wethouder ‘de knellende wet- en regelgeving bij het laten samenwerken en fuseren van scholen in een krimpgebied als het onze’, zo zei ze eerder tegen de Eemsbode. ‘De gemeente Loppersum heeft nog 12 scholen en om maatwerk te kunnen toepassen bij fusie en samenwerking van steeds kleiner wordende scholen is het essentieel dat we ruimte krijgen om te experimenteren.’ Hartman-Togtema wil dat de gemeente Loppersum wordt aangewezen als proefgebied.

Dekker presenteerde op 29 mei in het Zeeuwse dorp Wolphaartsdijk zijn reactie op het krimpadvies Grenzen aan kleine scholen van de Onderwijsraad. Daarin stond onder andere dat de minimale opheffingsnorm voor basisscholen omhoog moest van 23 tot 100 leerlingen, maar dat advies nam hij niet over. De staatssecretaris maakte in Zeeland bekend dat hij de kleinescholentoeslag wil vervangen door een bonus op samenwerking.

In obs Dieftil in Oosterwijtwerd werd hem duidelijk dat haast is geboden, omdat de voorgestelde maatregelen tegen de gevolgen van krimp anders te laat komen voor veel kleine scholen. Dekker beloofde hier rekening mee te houden. Ook wil hij praktisch omgaan met regels die mogelijke samenwerking van scholen in de weg staan, aldus zijn woordvoerder tegen de Volkskrant.

In april werd bekend dat obs Dieftil dichtgaat. Het schooltje, dat onder de Stichting Openbaar Onderwijs Marenland valt, heeft aan het einde van dit schooljaar nog 27 leerlingen. De ouders van ongeveer de helft van de kinderen gaf aan dat ze dit aantal te klein vinden om door te gaan. Met het resterende leerlingenaantal is het niet meer verantwoord de Dieftil open te houden.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Dekker over de gevolgen van krimp op het onderwijs.