Kwart miljoen voor Limburgs ‘buurtaalonderwijs’

De provincie Limburg stelt 250.000 euro ter beschikking als extra impuls voor de buurtalen Duits en Frans in het basis- en voortgezet onderwijs. Op 14 april is er voor Limburgse scholen die hierin geïnteresseerd zijn een informatiebijeenkomst in Roermond. Lees verder

Gedeputeerde Odile Wolfs (PvdA), die onderwijs en arbeidsmarkt in haar portefeuille heeft, legt uit waarom de subsidie is toegekend: ‘Limburg ligt tussen België en Duitsland in. Juist daarom is het spreken en verstaan van onze buurtalen belangrijk. We krijgen als Limburgers immers vaak te maken met Duits en Frans. Uit onderzoek blijkt dat je niet jong genoeg kunt beginnen met het leren van vreemde talen.’

Het zogenoemde buurtaalonderwijs staat op de regionale onderwijs- en arbeidsmarktagenda ‘Limburg talentrijke regio’. Duits en Frans worden in Limburg al langer gestimuleerd, bijvoorbeeld in het project ‘Euregioschool’.

Bijscholing van leerkrachten
Van de extra impuls is 150.000 euro bedoeld voor de bijscholing van leerkrachten in het basisonderwijs. Hiervan kunnen naar schatting 10 tot 15 basisscholen gebruikmaken. Omdat bij de eerdere projecten veelal scholen uit Zuid-Limburg betrokken waren, wordt er nu speciaal gelet op deelname van scholen uit Midden- en Noord-Limburg.

Daarnaast gaat er 50.000 euro naar korte, intensieve ‘flitscursussen’ Duits of Frans in de bovenbouw van het vmbo. Eveneens 50.000 euro is bestemd voor het opzetten van een kennisnetwerk, waarin Limburgse scholen ervaringen over buurtaalonderwijs met elkaar kunnen uitwisselen.

Informatiebijeenkomst
Op woensdag 14 april is er in de Oranjerie in Roermond een informatiebijeenkomst voor Limburgse scholen die interesse hebben in buurtaalonderwijs. Alle scholen in Limburg krijgen daar in februari een brief over van de provincie.