Leerlingen willen homovriendelijk schoolklimaat

Homo- én heteroseksuele scholieren hebben in het kader van de Nationale Coming-Out Dag op 50 scholen in het hele land een boekje gepresenteerd over de noodzaak van een homovriendelijk schoolklimaat. Lees verder

In het boekje Gay is OK! staan ervaringen van homo- en biseksuele leerlingen. Die ervaringen sluiten volgens homobelangenorganisatie COC aan bij recent onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Het blijkt dat de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat ze op school beter niet kunnen uitkomen voor hun seksuele voorkeur als die niet hetero is. Op zeker eenderde van de vo-scholen vinden homofobe incidenten plaats.  

Gay-Straight Alliance
De scholieren die de boekjes presenteerden, maken zich op hun school sterk voor een zogenoemde Gay-Straight Alliance (GSA). Daarin werken hetero- en homojongeren samen aan een homovriendelijker klimaat. COC Nederland ondersteunt de oprichting van GSA’s.

Projectleider Geert-Jan Edelenbosch van het COC: ‘We helpen jongeren zélf het onderwerp seksuele diversiteit op de agenda van de school te plaatsen. Jongeren richten actiegroepen op, wij ondersteunen, begeleiden, brengen jongeren met elkaar in contact en bovenal: we proberen jongeren het zelfvertrouwen te geven om zelf in actie te komen.’

Nationale Coming-Out Dag 
De scholierenactie maakt deel uit van COC-activiteiten in het kader van Nationale Coming-Out dag op 11 oktober. Deze dag werd in 2007 ingesteld door minister Ronald Plasterk van OCW, die de portefeuille Emancipatie onder zijn hoede heeft. 

VOS/ABB vindt als ledenorganisatie van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs dat een homovriendelijk schoolklimaat onlosmakelijk verbonden is met algemene toegankelijkheid en algemene benoembaarheid. Beide aspecten maken deel uit van de kernwaarden van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs.

Leerlingen die een GSA willen opzetten, kunnen een mailtje sturen naar GSA@COC.NL. Meer informatie staat op www.gaystraightalliance.nl.

Het boekje Gay is OK! kunt u downloaden uit de rechterkolom van dit bericht.

Bijlagen