Leerplichtambtenaren ingezet tegen stakers

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW heeft de gemeenten opgeroepen leerplichtambtenaren in te zetten om stakende leerlingen boetes te geven. In Waalwijk is dinsdag gehoor gegeven aan de oproep van de staatssecretaris. Lees verder

Van Bijsterveldt kwam maandagavond met haar oproep in het televisieprogramma Pauw en Witteman. Zij reageerde op de betogingen van vo-leerlingen, die vorige week vrijdag en ook op maandag op verscheidene plaatsen uit de hand liepen.

De staatssecretaris vindt het ‘schandelijk’ als blijkt dat er inderdaad, zoals de media melden, leerkrachten zijn die leerlingen aanmoedigen te gaan demonstreren. Zij vindt dat leraren juist de taak hebben de scholieren binnen de school te houden. Ook ouders moeten er volgens haar voor zorgen dat hun kinderen niet gaan betogen.

Dinsdag hebben voor zover bekend alleen scholieren van vo-scholen in Waalwijk gestaakt. De leerplichtambtenaren werden ingeschakeld. Alle stakers zijn geschorst. Meer informatie over wat de wet zegt over stakingen door scholieren, staat in het gerelateerde artikel ‘Stakling leerlingen en wetgeving’ in de rechterkolom van dit bericht.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had maandagochtend zijn stakingsoproep ingetrokken, nadat OCW en de VO-raad het met elkaar eens waren geworden over een versoepeling van de urennormen. Desondanks gingen maandag in het hele land weer vele honderden leerlingen de straat op om te protesteren.