Leon de Rond: ‘De leerlingen zijn onze ambassadeurs’

Het van oudsher katholieke West-Brabant weet het openbaar onderwijs te waarderen. In Bergen op Zoom groeit scholengemeenschap ’t Rijks tegen de klippen op. Alleen dit schooljaar al kwamen er maar liefst 475 nieuwe brugklassers binnen: 18 klassen. Deze openbare school, voortgekomen uit de voormalige Rijks HBS, kan al meer dan 40 jaar bogen op een ijzersterk imago. Lees verder

Rector is drs. Leon de Rond, die glunderend het steeds verder uitdijende schoolgebouw laat zien. Wat is het geheim? “Gewoon goed, degelijk en toch eigentijds onderwijs bieden, dan worden je leerlingen vanzelf je ambassadeurs. Wij hebben dus 2100 ambassadeurs in stad en regio rondlopen. Wat wil je nog meer?

Waarom kiezen katholieke ouders voor deze openbare school? “Omdat net als elders in het land ook hier denominatie niet meer voorop staat bij de schoolkeuze”, zegt De Rond. “Ouders kiezen tegenwoordig voor kwaliteit. Deze school heeft een imago van duidelijkheid, structuur, zorgzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en aandacht voor talenten. En dat is geen verfje, geen buitenkant, het is echt. Dat is de kwaliteit die doorwerkt.” “Hoe we dat voor elkaar krijgen? Het zit in onze aanpak. Neem bijvoorbeeld de beperking van lesuitval. Hier is altijd vervanging en de vervangende docent houdt niet alleen toezicht, nee, hij geeft gewoon les. Daar wordt hij extra voor betaald en daarom gebeurt het ook. Ouders waarderen dat.”

‘We zijn heel duidelijk als het gaat om waarden en normen’
“Verder zijn we heel duidelijk als het gaat om waarden en normen. Een kwestie van het goede voorbeeld geven en aangeven wat wel en wat niet kan. Diefstal, geweld en drugsgebruik kunnen hier niet. Leerlingen die we daarop betrappen, worden direct verwijderd. En daar zijn we dan ook weer duidelijk over: in zo’n geval pak ik zelf de microfoon om het alle leerlingen te vertellen. De boodschap is steeds: wie op ’t Rijks zit, heeft respect voor anderen en andermans eigendommen.”

Voor de talenten biedt ’t Rijks (vmbo-tl, havo, vwo) sportklassen, cultuurklassen en tweetalig gymnasium. “Die dingen verrijken de school”, zegt De Rond. “We hebben het niet bedacht om leerlingen te trekken en we zijn er ook niet uniek in. Onlangs nog is een andere school hier in Bergen gestart met een wielerklas. De plaatselijke pers schreef dat het was ingegeven door de onderlinge concurrentiestrijd, maar daar is geen sprake van. Die wielerklas is geen bedreiging, het is een aanvulling op het onderwijsaanbod hier. Een beetje onderlinge competitie komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Ouders moeten ook wat te kiezen hebben.”

‘Campagnes? Nog nooit gedaan en ook nu niet nodig.’
“De gemeente Bergen op Zoom werkt mee als het gaat om onderwijshuisvesting. Het oude gebouw van de HBS is steeds verder uitgebreid. Op dit moment is een kunst/cultuurgebouw met theater in aanbouw. Daar hebben we zelf ook in geïnvesteerd”, vertelt De Rond. “Maar dat betekent niet dat wij een hoge ouderbijdrage vragen. Onze school is niet exclusief, maar nog steeds openbaar. We houden de kosten voor de ouders zo laag mogelijk.”

“Nu staan wij voor de uitdaging de gegroeide school in stand te houden”, zegt De Ronde. “Maar het fundament is goed, dus ik heb er alle vertrouwen in. Campagnes? Nog nooit gedaan en ook nu niet nodig. Ik vertrouw op onze ambassadeurs.”