Longfonds wil alle schoolpleinen rookvrij

Alle terreinen van scholen in het voortgezet onderwijs moeten binnen twee jaar rookvrij zijn. Daarvoor pleit het Longfonds.

Nu heeft eenderde van alle vo-scholen een rookvrij plein. Dat is meer dan vorig jaar, toen een kwart van de pleinen rookvrij was, maar het Longfonds vindt het niet snel genoeg gaan.

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds noemt het een vreemde zaak dat sinds 1 januari van dit jaar de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is verhoogd naar 18 jaar, maar dat leerlingen op de meeste schoolterreinen nog steeds mogen roken.

‘De helft van alle rokers begint op het schoolplein. Zien roken, doet roken. Als het aan ons ligt worden alle schoolterreinen in Nederland daarom zo snel mogelijk rookvrij. We hebben geen tijd te verliezen: één op de vier kinderen die gaan roken, haalt de 65 niet. Dat vinden wij onacceptabel’, aldus Rutgers.

VOS/ABB steunt het streven van het Longfonds. Ook staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat alle schoolpleinen rookvrij worden.

Magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) besteedde vorig jaar aandacht aan het rookvrije schoolterrein van het openbare Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland.