School!Week 2014: doet ook uw school (weer) mee?

Tot en met vrijdag 21 maart laten honderden openbare en algemeen toegankelijke scholen in het hele land zien waar zij voor staan.

Leidend in de School!Week zijn de kernwaarden van het openbaar toegankelijk onderwijs. Daartoe behoren algemene toegankelijkheid en algemene benoembaarheid: in openbare scholen is iedereen welkom. Het motto van de School!Week is dan ook ‘Ik ben welkom’. Burgerschap en wederzijds respect zijn andere essentiële onderdelen van de kernwaarden.

De School!Week is een initiatief van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en wordt nu voor de derde keer gehouden. Het aantal deelnemende scholen is dit jaar weer toegenomen. Honderden openbare scholen in het hele land doen eraan mee. Zij organiseren allerlei activiteiten, variërend van open dagen voor ouders tot debatavonden voor leerlingen en van speciale personeelsdagen tot het schoonmaken van de buurt.

Op woensdag 19 maart vindt in Amersfoort de landelijke conferentie Openbaar onderwijs verbindt plaats. Tijdens de conferentie wordt de nieuwe uitgave School!Gids gepresenteerd. Hierin geven VOS/ABB en VOO een vooruitblik op de toekomst van het Nederlandse onderwijsbestel zónder denominaties.

Op vrijdag 21 maart debatteren leerlingen uit het hele land in het Museon over een betere toekomst tijdens de Kindersummit van Hope XXL. Deze conferentie, vlak voor de Nuclear Security Summit in Den Haag, wordt bijgewoond door onder anderen burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.

Verschillende leerlingen zullen in een speech een persoonlijke boodschap voor een betere toekomt richten aan wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama.