Het decembernummer van magazine Naar School! van VOS/ABB gaat onder andere over het lerarentekort en een mogelijke oplossing daarvan: minder kleine deeltijdbanen. Ook de videoleraar komt aan bod. Het blad besteedt ook aandacht aan het feestelijke congres op 18 maart waarop de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs zullen worden gelanceerd.

Willen of kunnen deeltijders meer werken? Binnenkort verschijnt er een advies. Dat brengt verschillende maatregelen in kaart om het voor deeltijders aantrekkelijker te maken meer uren voor de klas te staan. Daarmee kunnen zij een stevige bijdrage leveren aan oplossing van het lerarentekort.

Verschillende deskundigen hebben de afgelopen tijd hun ideeën aan het papier toevertrouwd over meer uren werken. Bijvoorbeeld interim-bestuurder Marjolein Willemsen. Zij rekent voor dat er geen lerarentekort is als deeltijdleraren één dag per week meer gaan werken en als leraren uit krimpregio’s naar de grote steden gaan.

Differentiëren in beloning

Volgens Willemsen zal het lerarentekort niet worden opgelost zolang leraren niet meer uren gaan werken. De uitdaging ligt wat haar betreft in stimuleringsmaatregelen. Dat is niet een generieke salarisverhoging, zo stelt zij, maar differentiëren in beloning. P&O’er Willem Duifhuis denkt dat ook. Hij pleit ervoor om leraren die vier of vijf dagen per week werken extra te belonen, zodat meer uren werken aantrekkelijk wordt.

De videoleraar kan ook een oplossing zijn in de huidige tijden van lerarentekorten. Naar School! nam een kijkje op het openbare Da Vinci College in Leiden, waar docente Duits Merel Hoogendoorn vanuit Gouda via een videoverbinding lesgeeft aan brugklassers. Het Da Vinci College ging hiervoor in zee met Like2Teach, een bedrijf dat niet alleen de technische benodigdheden levert voor de livestream, maar ook de leraren.

Nieuwe kernwaarden openbaar onderwijs

Op 18 maart organiseert VOS/ABB samen met de Vereniging Openbaar Onderwijs het congres Wat is jouw verhaal?! over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. Dat wordt een inspirerend en vooral ook praktisch congres, vertellen Eline Bakker en Tamar Kopmels van VOS/ABB.

Bezoekers kunnen rekenen op een filosofisch pleidooi van publicist Stine Jensen. Ook staan er workshops op het programma, bijvoorbeeld over storytelling, wereldburgerschap en filosoferen met kinderen. Alle informatie over het kernwaardencongres op 18 maart in Arnhem staat op www.openbaaronderwijs.nu. Daar kunt u zich ook aanmelden (deelname is gratis!).

Andere onderwerpen

  • Vereniging met meerwaarde – directeur Hans Teegelbeckers van VOS/ABB vertelt over wat de vereniging voor het openbaar onderwijs doet.
  • Nieuw erkend vak helpt vwo’ers op weg – het openbare Schoonhovens College ontwierp een nieuw vak: Academische Vaardigheden. Het is officieel erkend als examenvak.
  • Goed toezicht houden is: ook keerzijde zien – organisatiepsycholoog Anthon van der Horst over dark sides waar toezichthouders oog voor moeten hebben.
  • Financiële coaches helpen ouders op weg – openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam wijst ouders de weg naar financiële ondersteuning.
  • Aardbevingsbestendig bouwen – openbare basisschool Prinses Beatrix in het Groningse aardbevingsdorp Loppersum staat stevig op zijn fundamenten.
  • Debatteren, juist op het vmbo – leerlingen van de openbare Berger Scholengemeenschap wonnen het landelijke VMBO Debattoernooi.
  • Op Waddeneilanden al jaren inclusief onderwijs – in de afgelopen 13 jaar is op Terschelling slechts één leerling doorverwezen naar speciaal onderwijs.
  • Voordeel & gemak – een overzicht van wat VOS/ABB zoal voor haar leden doet.
  • Hoe zit het nu precies? – Veelgestelde vragen uit het onderwijs beantwoord.
  • Nieuw in de boekenkast – selectie uit recent verschenen boeken.
  • Juridisch advies – over de verplichte eindtoets in groep 8.

Magazine Naar School!

Het VOS/ABB-magazine Naar School! verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 3000 exemplaren. Leden van VOS/ABB krijgen het magazine gratis toegestuurd. Dit geldt voor bij VOS/ABB aangesloten besturen én hun scholen.

Bovenschoolse directies kunnen op aanvraag ook één gratis abonnement nemen. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Niet-leden kunnen een abonnement op Naar School! nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook hiervoor geldt dat u een mailtje kunt sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Hebt u ideeën voor magazine Naar School!? Mail Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB: mvandenbogaerdt@vosabb.nl.

Adverteerders kunnen contact opnemen met OnderwijsMedia.

Lees het magazine online of download het blad als pdf.

Deel dit bericht: