Het hoofdartikel in het aprilnummer van magazine Naar School! van VOS/ABB gaat over zzp’ers in het onderwijs. Andere onderwerpen die aan bod komen: de openbare school houdt stand in krimpgebieden en unieke samenwerking op Goeree-Overflakkee voor meer profielaanbod.  

Er is veel (fiscale) onduidelijkheid over zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in het onderwijs. Dat heeft te maken met de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA). De onduidelijkheid maakt schoolbesturen huiverig om met zzp’ers in zee te gaan.

Schoolbestuurder Jeroen Goes van Fluvium Openbaar Onderwijs pleit in Naar School! voor ruimere regelgeving met betrekking tot de inzet van zzp’ers. ‘Dat de overheid zo rigide omgaat met die fiscale eisen, laat een gebrek aan urgentiegevoel zien’, zegt hij.

Openbare school in krimpgebieden

Hoogleraar Pieter Huisman gaat in het magazine van VOS/ABB in op de grondwettelijke positie van de openbare school in krimpgebieden. Als daar scholen verdwijnen, moet de laatste school altijd een openbare school zijn, benadrukt hij.

Het is volgens hem heel simpel: ‘Als een gebied te klein is voor afzonderlijke richtingen, dan bestaat er een grondwettelijke garantie in de vorm van de openbare school.’ Dit vloeit rechtstreeks voort uit artikel 23 over de vrijheid van onderwijs.

Samenwerking voor meer profielaanbod

In de nieuwe rubriek Trots vertelt rector Arie Cové van de openbare Regionale Scholengemeenschap in Middelharnis over de samenwerking met het christelijk voortgezet onderwijs. Door die samenwerking lukt het om straks op het eiland Goeree-Overflakkee maar liefst acht vmbo-profielen aan te bieden.

Hij spreekt van een unieke vorm van samenwerking, waarmee de scholen in Middelharnis echt de leerling centraal stellen. ‘Ik ben er ongelooflijk trots op dat we de

kloof tussen openbaar en christelijk onderwijs op deze manier overbruggen!’

Andere onderwerpen

Het VOS/ABB-blad heeft aandacht voor nog veel meer lezenswaardige onderwerpen:

 • Inhoud geven aan burgerschap: column van VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers
 • Bruisende School!Week: verslag van de landelijke week van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs
 • Excellente scholen bekroond om bijzondere aanpak: openbare basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel en openbare scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg
 • Alle leerlingen wereldburger: over internationalisering van het onderwijs
 • Methode Krachtbronnen: ‘De wereld komt de klas binnen’
 • Gebouw: openbare basisschool De Helix in Heerhugowaard
 • VOS/ABB-ledenvoordelen: van mediatraining tot check van jaarverslag
 • Hoe zit het nu precies? Vraag en antwoord van Onderwijsjuristen VOS/ABB en Ouders & Onderwijs
 • Nieuw in de boekenkast: selectie uit recent verschenen boeken en andere

  publicaties, die relevant zijn voor het onderwijs

 • Juridisch advies van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB: opletten met onafhankelijk deskundige

Magazine Naar School!

Het VOS/ABB-magazine Naar School! verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 3000 exemplaren. Leden van VOS/ABB krijgen het magazine gratis toegestuurd. Dit geldt voor bij VOS/ABB aangesloten besturen én hun scholen.

Bovenschoolse directies kunnen op aanvraag ook één gratis abonnement nemen. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Niet-leden kunnen een abonnement op Naar School! nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook hiervoor geldt dat u een mailtje kunt sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!’. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Hebt u ideeën voor magazine Naar School!? Mail Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB: mvandenbogaerdt@vosabb.nl

Adverteerders kunnen contact opnemen met bureau Recent.

Download het blad als pdf.

Deel dit bericht: