Managers bang voor lerarentekort

Van de onderwijsmanagers en personeelsfunctionarissen in het voortgezet onderwijs en de bve-sector verwacht 85 procent de komende jaren een lerarentekort. Ook maakt 69 procent zich zorgen over de kwaliteit en vindt 59 procent dat de lerarensalarissen structureel omhoog moeten. Dat blijkt uit een enquête van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Lees verder

Respectievelijk 65 en 45 procent van de respondenten in het hoger en primair onderwijs verwacht ook een lerarentekort. Verder vreest de helft van directeuren in het primair onderwijs een tekort aan schoolleiders. Van de in totaal 2600 respondenten vindt 61 procent dat de regionale samenwerking moet worden versterkt om de tekorten te bestrijden. Meer efficiency kan hier ook aan bijdragen.

De respondenten vinden ook dat er meer mogelijkheden moeten komen voor verdere professionalisering om de kwaliteit van de leraren op peil te houden. Andere punten die worden genoemd, zijn betere arbeidsomstandigheden en een aangepaste arbeidsorganisatie. Tweederde van de respondenten geeft aan dat de meeste medewerkers een persoonlijk ontwikkelingsplan hebben.

Klik hier voor een uitgebreider bericht op de website van het SBO.