‘Managers fout bij invoering Tweede Fase’

De managers in het voortgezet onderwijs hebben bij de invoering van de Tweede Fase onvoldoende aan de leraren duidelijk gemaakt dat die nog steeds klassikaal konden lesgeven. Dat zegt Jan Wagenmakers, die in het Procesmanagement Voortgezet Onderwijs (PMVO) zat, de voorloper van het Tweede Fase Adviespunt. Lees verder

Het PMVO waar Wagemakers lid van was, begeleidde namens het ministerie van OCW de invoering van de Tweede Fase. Hij benadrukte maandag voor de parlementaire commissie die de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen 20 jaar onderzoekt, dat het PMVO altijd duidelijk heeft gesteld dat zelfstandig leren geen verplichting was en dat frontaal onderwijs in de Tweede Fase tot de mogelijkheden bleef behoren.

Alleen drong dat volgens hem nauwelijks tot de managers in het voortgezet onderwijs door, waardoor de boodschap ook de leraren niet bereikte. De conclusie van Wagemakers was dan ook dat het niet aan het PMVO lag dat er onder de leraren verwarring en verzet ontstond, maar dat dit de schuld was van de managers.

Voor 50 procent beduveld
Maandag verscheen ook voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOb)  voor de onderzoekscommissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. Dresscher zei dat het geld voor de invoering van de Tweede Fase destijds vooral naar de schoolleiders is gegaan en niet naar de leraren.

Hij zei ook dat voormalig staatssecretaris Tineke Netelenbos van OCW 100 miljoen euro had beloofd voor de invoering van de Tweede Fase, maar dat ze uiteindelijk met slechts 50 miljoen over de brug kwam. ‘Wij zijn voor 50 procent beduveld’, aldus de AOb-voorzitter.