Mannen in onderwijs verdienen meer dan vrouwen

Mannen in het onderwijs verdienen gemiddeld 15 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder

Het CBS heeft berekend dat het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen langzaam afneemt. ‘Het tempo waarin dit gebeurt is echter laag. Bij jongeren is het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen ongeveer 10 procent. Voor de 45-plussers kan het oplopen tot 35 procent’, zo meldt het CBS op zijn website.

De loonverschillen hangen sterk samen met de bedrijfstak. Bij de financiële instellingen bedroegen de gemiddelde uurloonverschillen tussen mannen en vrouwen in 2008 meer dan 30 procent, terwijl deze in het onderwijs net boven de 15 procent uitkwamen.

De grote verschillen tussen de financiële instellingen en het onderwijs hebben volgens het CBS te maken met de variatie in functies en beloningen. Bij financiële instellingen lopen deze relatief ver uiteen, waarbij mannen oververtegenwoordigd zijn in de beter betaalde banen. In het onderwijs is de variatie veel kleiner.

Klik hier voor een uitgebreider bericht op de website van het CBS.