Marcouch struikelt onder meer over islamlessen

Het feit dat Ahmed Marcouch niet is gekozen tot PvdA-lijsttrekker in het nieuw te vormen stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam, hangt mede samen met zijn standpunt over islamlessen in het openbaar onderwijs. Dat heeft hij woensdagavond impliciet erkend in het tv-programma Pauw en Witteman. Lees verder

Stadsdeelvoorzitter Marcouch van Amsterdam-Slotervaart was te gast in het praatprogramma van Jeroen Pauw en Paul Witteman, omdat hij dinsdagavond op een ledenvergadering van de PvdA in het toekomstige stadsdeel Nieuw-West tegen alle verwachtingen in niet werd gekozen tot PvdA-lijsttrekker. De leden kozen voor zijn directe concurrent, de Osdorpse wethouder Ahmed BaĆ¢doud.

Hakkelen en ontwijken
Op vragen van Pauw en Witteman aan Marcouch waardoor het volgens hem kwam dat hij ondanks nadrukkelijk steun van onder anderen PvdA-voorman Wouter Bos en partijleider Lilianne Ploumen niet tot lijsttrekker werd gekozen, antwoordde hij hakkelend en ontwijkend dat dit aan een aantal ‘dossiers’ lag. Na enig doorvragen bleek dat een van die dossiers betrekking had op het pleidooi van Marcouch voor islamlessen in het openbaar basisonderwijs in Slotervaart.

Het was al langer bekend dat politieke tegenstanders van Marcouch kritiek hadden op diens vermeende islamiseringsagenda. Zijn pleidooi voor de islamlessen in het openbaar basisonderwijs werd door sommigen gezien als onderdeel daarvan.

Schrobbering Dijksma
Na Kamervragen over de kwestie, nam partijgenote en staatssecretaris van OCW Sharon Dijksma enige tijd geleden al contact met hem op. Zij liet hem toen nadrukkelijk weten dat het wettelijk niet is toegestaan om alleen islamonderwijs onder de aandacht te brengen. Marcouch moest van haar ook andere godsdiensten en levensbeschouwelijke stromingen in zijn pleidooi betrekken. De staatssecretaris baseerde zich daarbij op de Wet op het primair onderwijs (WPO).

Over Onderwijs heeft met twee artikelen aandacht besteed aan het pleidooi van Marcouch voor islamlessen in het openbaar onderwijs.

Klik hier voor het artikel in het oktobernummer;

Klik hier voor een vervolg in het decembernummer.