‘Meer bezieling van bestuurders nodig’

Bestuurders en leidinggevenden in het onderwijs moeten meer aandacht hebben voor het creëren van bezieling binnen hun organisatie. In de huidige situatie steken ze hun energie vooral in het in stand houden van de illusie van controle en beheer. Dat zegt bestuursvoorzitter Fred Timmermans van de bij VOS/ABB aangesloten openbare scholengemeenschap Slingerbos|Levant in Harderwijk. Hij is co-auteur van het boek ‘Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer’. Lees verder

Het eerste exemplaar van dit boek werd woensdag in Tilburg gepresenteerd tijdens een seminar over onderwijsinnovatie. Hoofdredacteur van het nieuwe boek is hoogleraar Onderwijsinnovatie prof. dr. Dolf van den Berg van de TiasNimbas Business School van de Universiteit van Tilburg.

Kern van de boodschap van het boek is dat docenten en andere medewerkers van onderwijsinstellingen meesters in het zwijgen zijn geworden. Beleidsmakers, bestuurders en directies zouden zich onnodig kleineren als ze geen tegenspraak dulden, terwijl tegenspraak juist wordt gezien als de brandstof van het denken.

Rijnlandmodel
Ook zouden te veel mensen in het onderwijs ongewild afhankelijk zijn geworden van anderen. Dat is volgens de auteurs van het boek slecht voor het innoverend vermogen. Zij zijn in dit kader positief over het zogenoemde Rijnlandmodel, omdat daarin nadrukkelijk aandacht is voor de kernkwaliteiten van professionals.

Bestuursvoorzitter Fred Timmersmans van RSG Slingerbos|Levant in Harderwijk constateert dat managers in het onderwijs zich vooral bezighouden met het in stand houden van, wat hij noemt, ‘de illusie van controle en beheer’. In plaats daarvan zouden zij hun energie moeten steken in het creëren van bezieling binnen de organisatie, wat hij flow noemt.

Luisteren en inspireren
Dit betekent volgens Timmermans dat leidinggevenden meer moeten luisteren naar docenten en onderwijsondersteuners, hen moeten inspireren en een duidelijke visie moeten uitdragen. Andere kernbegrippen die hij hanteert, zijn uitdagen, hoge verwachtingen stellen en ruimte geven.

Hij vreest dat in de huidige tijd van economische crisis en aangekondigde megabezuinigingen de reflex van managers zal zijn om juist nog meer dan nu al het geval is, energie te steken in controle en beheer. Het is volgens hem efficiënter om dat niet te doen en te kiezen voor het creëren van meer bezieling. Daarmee kan volgens hem, zelfs als er door de aangekondigde bezuinigingen minder geld zou zijn, meer worden bereikt.

Dolf van den Berg (red.), ‘Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer’, ISBN 9789044124996. Prijs 29,90 euro.

Archieffoto Martine Sprangers