Megalomaan Amarantis grossierde in grootverdieners

In de AOb-top 15 van topinkomens in het onderwijs, staan vooral bestuurders van universiteiten, hogescholen en regionale onderwijs centra. Het voortgezet onderwijs wordt er ook mee in verband gebracht: oud-bestuursvoorzitter Bert Molenkamp van Amarantis staat op nummer 1. Lees verder

De Algemene Onderwijsbond (AOb) publiceert elk jaar een lijst met topinkomens van onderwijsbestuurders. Mede naar aanleiding van deze lijst, besloot de Tweede Kamer tot een maximering van de inkomens van schoolbestuurders, maar die is nog niet wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat de beloningen voor bestuurders nog erg hoog mogen zijn.

In de top 15 van de AOb staat Bert Molenkamp op nummer 1. Onder zijn verantwoordelijkheid ging het faliekant mis met de Amarantis Onderwijsgroep. Tot deze onderwijsreus behoorden scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in onder meer Amsterdam, Amersfoort en Almere. Molenkamp liet de teller vorig jaar oplopen tot bijna 4 euroton.

Opmerkelijk is dat Marcel Wintels, die als interimmer ingreep bij Amarantis, ook in de top 15 staat. Hij was in 2011 bij de Fontys Hogescholen goed voor bijna een kwart miljoen euro. Onder leiding van Wintels is Amarantis in kleinere bestuurlijke eenheden verdeeld.

De AOb vermeldt ook Philippe Raets, die in 2011 na het vertrek van Molenkamp bij Amarantis zeven maanden lang interim-bestuursvoorzitter was en daarvoor ruim 213.000 euro kreeg.

De Amarantis Onderwijsgroep viel om vanwege megalomane plannen en veel te dure gebouwen. Het hoofdkantoor was gevestigd op de Zuidas in Amsterdam, een van de duurste locaties van het land. Toen Amarantis omviel, zou de VO-raad met een garantiestelling van 5 miljoen euro komen, maar de leden van de sectororganisatie vonden dat niet goed. 

De lijst van de AOb staat in de rechterkolom.  

Bijlagen