De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is een campagne gestart voor griepvaccinatie onder het personeel in de gezondheidszorg. Zou zo’n campagne in het onderwijs kunnen voorkomen dat tijdens een volgende griepepidemie weer veel klassen naar huis moeten worden gestuurd?

Slechts een kleine minderheid van de mensen die in het onderwijs werken, haalt de griepprik. Met als resultaat dat tijdens een griepepidemie veel leraren ziek worden. In combinatie met het lerarentekort leidt dit ertoe dat klassen naar huis moeten worden gestuurd. De afgelopen langdurige griepepidemie heeft dat helaas maar al te goed laten zien.

In het oktobernummer van het VOS/ABB-magazine Naar School! pleit viroloog Ab Osterhaus (voorheen Erasmus MC Rotterdam, tegenwoordig TiHo Hannover) daarom voor het halen van de griepprik. ‘Met griepvaccinatie voorkom je voor een groot deel dat leraren ziek worden (…). Dan kun je je bedrijfsvoering draaiende houden’, aldus Osterhaus.

Hij erkent dat wie gevaccineerd is, toch ziek kan worden. ‘De effectiviteit verschilt per jaar, maar ligt meestal tussen de 70 en 90 procent. Dus als alle leraren zich tegen de griep laten vaccineren, wordt 70 tot 90 procent van degenen die anders griep zouden krijgen, niet ziek. Ik weet niet hoe groot het lerarentekort is, dat is mijn vak niet, maar ik schat in dat er dan geen klassen vanwege dat tekort naar huis hoeven.’

Lees het artikel Recht op griep?.

Deel dit bericht: