Minister: ‘Elke school moet homo’s accepteren’

Homoseksuele leerlingen, leraren en ouders moeten zich veilig en geaccepteerd voelen op iedere school in Nederland. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van OCW in een brief aan alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs.
Lees verder

‘Een goede school heeft een zodanig schoolklimaat, dat er ruimte is om jezelf te zijn’, zo schrijft Plasterk in de brief. Aanleiding voor de brief zijn twee onderzoeken, die de Inspectie van het Onderwijs in opdracht van de minister heeft uitgevoerd: Anders zijn is van iedereen en Weerbaar en divers.

Plasterk sluit met zijn oproep aan op de gedachte van het openbaar onderwijs, dat in principe openstaat voor iedereen, ongeacht religie, afkomst of seksuele geaardheid. De minister laat het nadrukkelijk aan de scholen zelf over hoe zij het thema homoseksualiteit bespreekbaar maken. Iedere school moet dit volgens hem kunnen doen vanuit de eigen visie en identiteit.

Om scholen daarbij te ondersteunen, heeft het Centrum voor School en Veiligheid op verzoek van de minister het bestaande onderwijsmateriaal met betrekking tot seksuele diversiteit gebundeld in twee handreikingen.

Klik hier voor de handreiking voor het primair onderwijs

Klik hier voor de handreiking voor het voortgezet onderwijs