Minister lanceert met astronaut nieuwe schooljaar

Minister Marja van Bijsterveldt en ruimtevaarder André Kuipers hebben samen het nieuwe schooljaar officieel geopend. Dat deden ze donderdag in het openbare Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Leerlingen gebruikten het bezoek van de minister om meer aandacht te vragen voor zorgleerlingen. Lees verder

De minister sprak in de aula van het openbare gymnasium via Skype met de ruimtevaarder, die in de Verenigde Staten traint voor een eventuele volgende missie. Ze hadden het met elkaar over het belang van excellent onderwijs. Ook leerlingen van het Nijmeegse gymnasium en van basisschool Het Talent in Lent werden bij de discussie betrokken.

De minister: ‘Excellentie is een onmisbaar ingrediënt voor het onderwijs. Het inspireert en het stimuleert. Het stelt leerlingen en docenten in staat om er een schepje bovenop te doen. Natuurlijk wens ik iedereen daarbij heel veel succes en plezier toe.’

Door voor het thema ‘excellentie’ te kiezen, haakte de minister in op de beleidsagenda’s ‘Basis voor presteren’ voor het basisonderwijs en ‘Beter Presteren’ voor het voortgezet onderwijs.

Het bezoek van de minister stond ook in het teken van een protest door leerlingen tegen het beleid van de minister. Zij vinden dat zij te veel nadruk legt op excellentie en dat dit ten koste gaat van de aandacht voor leerlingen die minder goed presteren of die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een handicap.

Klik hier voor een verslag van Omroep Gelderland.