Minister levert half werk

‘Twee weken geleden had u nog niets’, zei minister Maria van der Hoeven nadat ze bekend had gemaakt dat het vmbo eenmalig 100 miljoen euro extra krijgt. Zoals bekend had de sector om 400 miljoen gevraagd. Het bedrag dat de minister uit haar portemonnee trekt, valt dus op zijn zachtst gezegd tegen. Lees verder

Archieffoto De Nederlandsche Bank

Het spreekwoord luidt dat men een gegeven paard niet in de bek kijkt. Maar laten we wel wezen: het gaat hier niet om een cadeautje, waarvoor het vmbo op de blote knieën de minister moet bedanken. Nee, het gaat om geld dat er allang had moeten zijn. Gezien de hoge nood in het vmbo is 100 miljoen echt te weinig, wat de minister ook beweert.

VOS/ABB wijst erop dat het meeste extra geld uit het Paasakkoord al is weggevloeid naar het hoger onderwijs. In die zin heeft staatssecretaris Rutte zijn werk goed gedaan. De 100 miljoen euro die overschiet voor het vmbo, kan die sector goed gebruiken. Het moge echter duidelijk zijn dat goede praktijkruimten meer geld vergen. Geld dat er dus niet komt.

De minister noemt de 100 miljoen ‘een goed begin’. Een ander spreekwoord luidt dat een goed begin het halve werk is. Van der Hoeven neemt hier kennelijk genoegen mee. De onderwijssector neemt zich altijd voor geen half werk af te leveren, maar het hele karwei te klaren.

Philip Geelkerken