Minister negeert ouders die voor gemengde scholen zijn

Demissionair minister Marja van Bijsterveldt van OCW zegt dat het geen enkele zin heeft ouderinitiatieven te steunen om witte en zwarte scholen meer gemengd te maken. Dat blijkt uit antwoorden van haar op Kamervragen van de PvdA. Lees verder

Directe aanleiding voor de vragen van PvdA-Kamerlid Metin Çelik was het bericht in de media dat hoogopgeleide 'witte' ouders uit Amsterdam-Zuid hun kinderen hebben aangemeld bij de zwarte Fiep Westerdorpschool in de wijk Slotervaart.

De PvdA'er wilde van de minister weten of zij ook vindt dat de sleutel tot het terugdringen van segregatie in het onderwijs bij de ouders ligt. Als de minister dat vindt, moet zij ouderinitiatieven 'maximaal ondersteunen', vindt Çelik.

Van Bijsterveldt antwoordt dat uit onderzoek blijkt dat ouderinitiatieven voor meer menging maar weinig resultaat hebben. Ze vindt het van belang dat alle scholen goede scholen zijn, of het nou witte, zwarte of gemengde scholen zijn.

De minister ziet voor zichzelf geen rol weggelegd om ouderinitiatieven voor meer gemengde scholen te ondersteunen, dus ook niet in financiële zin.

VOS/ABB vindt de reactie van de minister buitengewoon teleurstellend. Mede in het licht van educatief partnerschap moeten ouderinitiatieven tegen segregatie in het onderwijs worden ondersteund. Het lijkt er sterk op dat de CDA-minister het maatschappelijke probleem van segregatie in het onderwijs niet wil zien.

Klik hier voor de antwoorden van de minister.