Minister onderzoekt besteding expertisebekostiging

Minister Marja van Bijsterveldt van OCW gaat op verzoek van onder meer de VVD in de Tweede Kamer uitzoeken waar de zogenoemde expertisebekostiging aan wordt besteed. Zij zei dat woensdag tijdens het algemeen overleg over passend onderwijs. Lees verder

De expertisebekostiging, die in 2003 werd ingevoerd, is volgens de minister ‘een zompig systeem’.  Essentie ervan is dat schoolbesturen worden gecompenseerd voor de extra kosten die zij maken voor leerlingen met rugzakfinanciering. Met het onderzoek naar de besteding van het budget wil de minister erachter komen of het geld wordt besteed aan zaken waarvoor het bedoeld is.

Het onderzoek mag er nadrukkelijk niet toe leiden, zo zeggen VVD en PvdA in de Tweede Kamer, dat er extra op passend onderwijs wordt bezuinigd. Het doel is om tot een meer transparante verdeling van het geld te komen. Ton Elias van de VVD zei tijdens het overleg dat onderwijsbeleid ‘niet een slag in de lucht’ mag zijn. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem weersprak de suggestie dat het onderwijs het geld zou hebben laten verdwijnen, maar volgens hem is het wel zo dat scholen niet goed hebben bijgehouden waaraan het is besteed.

Tijdens het algemeen overleg kreeg de minister van de Tweede Kamer steun om de bezuiniging op passend onderwijs met een jaar te ‘temporiseren’. Aanvankelijk wilde Van Bijsterveldt de structurele bezuiniging van 300 miljoen euro aan het begin van het komende schooljaar laten ingaan, maar dat is onder meer op aandringen van VOS/ABB uitgesteld tot september 2012.

Klik hier voor berichtgeving van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) over het algemeen overleg. De VOO is teleurgesteld dat minister Van Bijsterveldt nauwelijks inging op de geschillenregeling voor ouders.

Klik hier voor een bericht van de PO-Raad, die vindt dat de minister in het overleg veel vragen onbeantwoord heeft gelaten.