Minister Wiebes ziet niets in hogere lerarensalarissen

‘Onderwijs is een van mijn favorieten. En dan praat ik niet over hogere lonen voor leraren, want dat leidt niet tot een hoger verdienvermogen voor de samenleving. Het gaat hier om hervormingen van ons onderwijssysteem.’ Dat stelt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in het Financieele Dagblad (FD).

Het FD vroeg Wiebes wat volgens hem de speerpunten moeten zijn van een economische groeiagenda voor Nederland. Onderwijs is wat hem betreft een van de speerpunten, maar dat betreft volgens hem dus niet een verhoging van de lerarensalarissen.

‘Weinig veranderd’

Hij richt volgens het FD zijn pijlen op het curriculum en onderwijsmethoden. ‘Het valt mij op als ik naar de school van mijn kinderen ga, dat daar, op het schoolbord na, weinig veranderd is in vergelijking met mijn eigen schooltijd veertig jaar geleden. Kijk naar het curriculum bijvoorbeeld. Moeten we nog altijd lessen Frans of Grieks geven? Gaan we daar binnen twintig jaar nog de Chinezen mee verslaan?’

‘Interactief als een baksteen’

Ook plaatst hij, zo meldt de krant, kritische kanttekeningen bij de huidige onderwijsmethoden. ‘We praten nu al tien jaar over een digitale geïndividualiseerde leeromgeving. Toch zie ik mijn tienerzoon nog altijd met zijn neus in een papieren scheikundeboek zitten, wat zo interactief is al een baksteen. Als hij zijn huiswerk af heeft, gaat hij gamen. Dat is juist zo interactief als maar kan. Waarom kunnen we niet zo’n leeromgeving vormgeven en toepassen op scheikunde? Dan staat de leerkracht niet voor de klas, maar ín de klas. Dat doen we jammer genoeg nog steeds niet.’

Lees meer…

‘Weg met de leraar!’

Op Twitter meldt de lerarengroep PO in Actie op basis van het artikel in het FD dat de VVD, de partij van Wiebes, niets op heeft met de leraren: