Moordenaar die straf uitzit, heeft recht op VOG

Een man die is veroordeeld voor moord, zijn straf heeft uitgezeten en daarna locatiedirecteur van een basisschool wil worden, heeft recht op een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald. Lees verder

De man vermoordde zijn vrouw in 1996 en heeft daarvoor een gevangenisstraf uitgezeten. Hij wilde vervolgens weer als leidinggevende in het onderwijs gaan werken. Daar had hij een VOG voor nodig, maar de minister van Justitie weigerde hem die te geven.

In 2009 oordeelde de RvS dat de minister de VOG niet mag weigeren, omdat dit alleen mogelijk is als iemand in de laatste vier jaar strafrechtelijk is vervolgd. Van die termijn kan slechts worden afgeweken in het geval van een zedenmisdrijf. Deze voorwaarden zijn niet op deze zaak van toepassing.

Gewijzigd beleid
Na het oordeel van de RvS heeft de minister van Justitie zijn beleid zodanig gewijzigd, dat de kwestie van de veroordeelde moordenaar uit Nieuwegein wel onder de uitzonderingen zou vallen. De man is het daar echter niet mee eens en houdt vol recht te hebben op de VOG.

De rechtbank in Utrecht verklaarde in april een eerder beroep van de man ongegrond. De zaak is vervolgens opnieuw door de afdeling bestuursrechtspraak van de RvS behandeld. Het nieuwe oordeel van de raad is dat de man wel degelijk recht heeft op een VOG.

Waarom wel?
De motivatie bij deze uitspraak van de RvS is dat ‘de minister geen bijzondere omstandigheden heeft aangevoerd op grond waarvan destijds afwijking van de oude beleidsregels gerechtvaardigd was’.

Bovendien benadrukt de RvS nogmaals dat in de regels is vastgelegd dat alleen zedendelicten aanleiding kunnen zijn om iemand die aan alle voorwaarden voldoet om een VOG te krijgen, deze verklaring te weigeren. In dit geval is sprake van moord en niet van een zedenmisdrijf, zo redeneert de RvS.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de RvS.

Wat vindt u?
VOS/ABB wil graag weten wat u van deze zaak vindt. Moeten veroordeelde moordenaars die hun straf hebben uitgezeten, net als zedendelinquenten, nooit de mogelijkheid krijgen om in het onderwijs te werken?

Klik hier voor een commentaar van VOS/ABB-directeur Ritske van der Veen en de mogelijkheid om uw mening over deze kwestie te geven.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl