Morris Tabaksblatt -man van de code- overleden

Morris Tabaksblatt is op 74-jarige leeftijd overleden. De oud-Unilevertopman was onder meer bekend van de naar hem genoemde code voor goed bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Die gedragscode was inspiratiebron voor good governance en beloningsleidraden in het onderwijs en andere sectoren. Lees verder

De code-Tabaksblat werd acht jaar geleden opgesteld, nadat in de Verenigde Staten schandalen bekend waren geworden over buitensporige beloningen van topmannen en ondoorzichtige bedrijfsculturen. Ook het boekhoudschandaal rond het Amerikaanse U.S. Foodservice, destijds dochteronderneming van het Nederlandse Ahold, was reden om de code op te stellen. Hoofdrolspeler in dat schandaal was voormalig topman Cees van der Hoeven.

In het onderwijs werd de code-Tabaksblatt gezien als inspiratiebron voor het opstellen van codes voor good governance en beloningsleidraden. VOS/ABB was hier direct bij betrokken. In een VOS/ABB-special over good governance ging wijlen VVD-coryfee en bestuurder Hans Dijkstal in op het nut van eigen codes voor het onderwijs. Dijkstal zat een commissie voor die een leidraad opstelde voor de beloning en rechtspositie van de ambtelijke en politieke top.

Klik hier voor het interview dat VOS/ABB in 2004 had met Hans Dijkstal.