In Nieuws

De LeerOnderneming in Ridderkerk is de eerste openbare school die zich specifiek richt op kinderen van 10 tot 14 jaar. ‘Zo wordt de overgang naar vervolgonderwijs veel natuurlijker’, vertelt bestuursvoorzitter Louis de Haan van de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden in het septembernummer van ons magazine Naar School!.

In het magazine komt ook regievoerder Debby Wernke van De LeerOnderneming aan het woord. Zij is tevens directeur van openbare basisschool De Botter in Ridderkerk. ‘Onderzoek toont aan dat veel 11- en 12-jarigen eigenlijk nog helemaal niet klaar zijn om te bepalen welk vervolgonderwijs bij ze past. Wij hebben nu gekozen voor een aparte school om deze leerlingen daar langer de tijd voor te geven.’

Scheiding tussen kerk en klas?

In het nieuwe nummer van Naar School! is ook aandacht voor de scheiding tussen kerk en klas, zoals voorzitter Matthijs van de Burgwal van de JOVD die voor zich ziet. Het vindt het ‘een gemiste kans’ dat het huidige kabinet van VVD en PvdA het grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs niet heeft aangepakt. Scholen die ‘op kosten van onze neutrale staat’ hun bestaansrecht baseren op een geloof, noemt hij ‘fossielen’ uit de verzuilde 20e-eeuwse samenleving’.

De vrijheid van onderwijs komt ook aan bod, maar dan op heel andere wijze, in een artikel over de nieuwe samenwerkingsschool in het dorp Zuidland bij Spijkenisse. Ook daar hebben scholen te maken met krimp. Daarom hebben het openbaar en christelijk onderwijs de handen ineengeslagen.

‘Wij gaan voor behoud van goed onderwijs’, zeggen de betrokken bestuurders en directeuren. Daarbij is op basis van gelijkwaardigheid en diversiteit aandacht voor godsdienst levensbeschouwing. Hans Teegelbeckers van VOS/ABB heeft het samenwerkingsproces in Zuidland begeleid.

In Maasbree pakken ze het weer anders aan. Daar is dit schooljaar eindelijk, na een jarenlange strijd van ouders, een openbare basisschool. Tot nu toe was er in het Noord-Limburgse dorp alleen een katholieke basisschool, maar ouders kunnen daar nu dus ook kiezen voor openbaar onderwijs. VOS/ABB heeft de ouders die dit wilden begeleid.

Trots op praktijkonderwijs

In de rubriek Gebouw in beeld staat dit keer het Pro College Nijmegen centraal. Directeur Paul Verbraak is blij met het vorig jaar in gebruik genomen gebouw voor de ongeveer 240 leerlingen. Met veel glas is het heel transparant. ‘De praktijklokalen zijn van buiten duidelijk zichtbaar. Daarmee laten we aan iedereen zien waar het praktijkonderwijs voor staat. Leren in de praktijk is onze kracht. Daar zijn we trots op.’

Een heel ander onderwerp wordt belicht door Henri Damen van VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon. Hij vertelt in Naar School! dat cyberrisico’s, zoals digitale datalekken en ransomware, tegenwoordig net zo groot zijn als het risico van brand. Het wordt tijd, vindt hij, dat schoolbesturen hier aandacht voor hebben.

Andere onderwerpen:

  • Djem en Fahrid: deze leerlingen van het openbare Minkema College in Woerden staan op de cover en vertellen over hun eerste ervaringen in de brugklas.
  • Samen voor goed onderwijs: directeur Ritske van der Veen gaat in zijn column in op punten die VOS/ABB belangrijk vindt voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
  • Met Schoolinkoop besparen: schoolbesturen die hun kantoorartikelen collectief inkopen halen het lidmaatschap van VOS/ABB er dubbel en dwars uit!
  • Ziekteverzuim: met de nieuwe aanpak M@ZL gaat het ziekteverzuim onder leerlingen van onder andere het openbare Stedelijk Gymnasium Breda fors omlaag.
  • Sociaal: scholen moeten veel meer doen met sociale interactie, vindt rechtsfilosoof Marieke Hopman.
  • Mantelzorgvriendelijke school: docent Rieneke van Laarhoven van de Gelderse openbare Regionale Scholengemeenschap Pantarijn legt uit wat dit inhoudt.
  • Excursietip: gezichtsbedrog in het Museon in Den Haag
  • Juridisch advies: kan worden geconcludeerd dat een zieke werknemer niet meer functioneert?

Magazine Naar School!

Ons magazine Naar School! verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 3500 exemplaren. Leden van VOS/ABB krijgen het magazine gratis toegestuurd. Dit geldt voor bij VOS/ABB aangesloten besturen én hun scholen.

Bovenschoolse directies kunnen op aanvraag ook één gratis abonnement nemen. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!‘. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Niet-leden kunnen een abonnement op Naar School! nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook hiervoor geldt dat u een mailtje kunt sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!‘. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Hebt u ideeën voor magazine Naar School!? Mail Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB: mvandenbogaerdt@vosabb.nl

Adverteerders kunnen contact opnemen met bureau Recent.

Download septembernummer magazine Naar School!

Delen