Nederland karig met onderwijsinvesteringen

Met een karige investering van slechts 5,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in onderwijs wordt Nederland inmiddels voorbijgestreefd door landen als Polen en Estland. Dat blijkt uit het rapport Education at a Glance 2011 van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Lees verder

Nederland is op de lijst van Europese landen met 5,6 procent van het bbp weggezakt van de zesde naar de negende plaats. Ons land scoort daarmee duidelijk lager dan het Europese gemiddelde van 6,1 procent.

Polen staat inmiddels een plaatsje hoger op de ranglijst dan Nederland, met 5,7 procent. Estland, een andere nieuwe lidstaat van de Europese Unie, is naar de zevende plaats geklommen met een onderwijsinvestering van 5,8 procent van het bbp. De cijfers gaan niet over het huidige en vorige jaar, maar over 2007 en 2008.

De Scandinavische landen staan samen met België bovenaan op de OESO-lijst. Noorwegen prijkt op nummer 1. Dat land liet zijn onderwijsinvesteringen in 2008 met 1,9 procent stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor, naar 7,4 procent van het bbp. Op nummer 2 staat Denemarken met 7,1 procent. De derde plaats is voor België (6,6 procent), gevolgd door Zweden (6,3 procent).

De OESO benadrukt dat investeringen in goed onderwijs op de langere termijn altijd worden terugverdiend, ook in tijden van economische crisis.

Klik hier voor het OESO-rapport Education at a Glance 2011.