Vlaamse rampbus: 6 Nederlandse leerlingen omgekomen

Bij het ernstige ongeluk met een Belgische touringcar in Zwitserland, zijn zes (eerder werd gemeld: zeven) Nederlandse leerlingen omgekomen. Drie Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt. In totaal zijn 28 doden te betreuren. Dat heeft de Zwitserse politie woensdagmiddag bekendgemaakt. Lees verder

In de bus zaten 52 leerlingen en begeleiders. Onder hen waren 10 Nederlandse leerlingen, negen van de stedelijke basisschool ’t Stekske in Lommel en één van de parochiale Sint-Lambertusschool in Heverlee. 

Zij waren dinsdagavond op de terugweg naar België na een skivakantie in Zwitserland, toen hun touringcar op de snelweg A9 bij Sierre in het kanton Wallis tegen de wand van een tunnel botste. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Het lijkt erop dat de chauffeurs, die zijn omgekomen, niet oververmoeid konden zijn, omdat de bus kort daarvoor uit het nabijgelegen Val d’Anniviers was vertrokken. De inzittenden droegen hun veiligheidsgordels, zo heeft de Zwitserse politie gezegd, maar de klap was kennelijk zo hard, dat de gordels geen soelaas konden bieden. 

VOS/ABB is geschokt door het ernstige busongeval. De gedachten gaan uit naar de inzittenden die zijn omgekomen, hun nabestaanden en de gewonden. 

Veel Nederlanders in Lommel
Het plaatsje Lommel net over de grens ten zuidwesten van Valkenswaard is een van de Vlaamse gemeenten met veel Nederlandse leerlingen in zowel het primair als voortgezet onderwijs. Een deel van de Nederlandse kinderen woont in België, maar er zijn ook relatief veel kinderen die elke dag de grens oversteken, omdat hun ouders het Vlaamse onderwijs prefereren boven dat in Nederland.