‘Netelenbos negeerde advies over Studiehuis’

Het Studiehuis is mislukt doordat er te weinig tijd en geld werd uitgetrokken om het in te voeren. Dat hebben Clan Visser ’t Hooft en Nel Ginjaar-Maas gezegd tegen de parlementaire commissie die de onderwijsvernieuwingen onderzoekt. Het was donderdag de tweede dag met hoorzittingen. Lees verder

Visser ’t Hooft en Ginjaar-Maas zaten in de jaren ’90 in een stuurgroep die zich boog over de profielen in het voortgezet onderwijs. Zij vonden dat voor de invoering van het Studiehuis zeven tot tien jaar moest worden uitgetrokken.

Toenmalig staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs trok zich daar volgens de twee voormalig adviseurs niets van aan. Het Studiehuis werd al na twee jaar ingevoerd, hetgeen ertoe leidde dat het mislukte, aldus Visser ’t Hooft en Ginjaar-Maas.

Ze zeiden ook tegen de onderzoekscommissie dat ze van tevoren hadden gewaarschuwd voor de zwaarte van het Studiehuis. Na de invoering ervan werd in het voortgezet onderwijs veel geklaagd over het feit dat het voor menig leerling onuitvoerbaar was.