Nieuwe kabinet razendsnel (2x) openbaar beëdigd

Koningin Beatrix heeft het nieuwe kabinet-Rutte maandagochtend officieel beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst in het openbaar en opmerkelijk genoeg twee keer! Lees verder

De Tweede Kamer had erop aangedrongen de beëdiging van het nieuwe kabinet in het openbaar te laten plaatsvinden. Die wens hing samen met de transparantie van het landsbestuur.

De beëdiging was rechtstreeks te volgen op de televisie bij de NOS en RTL en op internet. Bij de NOS ging het mis, omdat op het moment van de beëdiging daar de reclame nog werd uitgezonden. Daarom is voor de NOS het toneelstukje nog een keer opgevoerd. Het nieuwe kabinet is dus twee keer beëdigd. De koningin vond dat geen goed plan, zo is te horen via een microfoon die openstond. Leuk detail: de NOS meldde er niets over! De ceremonie in Huis ten Bosch in Den Haag had overigens maar weinig om het lijf: in 2 minuten was het allemaal gebeurd.

Na de beëdiging verscheen het nieuwe kabinet traditiegetrouw met koningin Beatrix op het bordes van haar paleis. De nieuwe bewindslieden van OCW zijn minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD). Die laatste heeft het primair en voortgezet onderwijs in zijn portefeuille.