Nieuwsuur over bezuinigingen passend onderwijs

De actualiteitenrubriek Nieuwsuur heeft maandagavond aandacht besteed aan de geplande bezuinigingen op de invoering van passend onderwijs. Lees verder

Het nieuwe kabinet wil 300 miljoen euro bezuinigen op passend onderwijs. Bovendien wordt het speciaal onderwijs gebudgetteerd om zogenoemde lek te voorkomen. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat er meer leerlingen door het regulier onderwijs naar het speciaal onderwijs worden verwezen.

In Nieuwsuur kwam onder meer de situatie op openbare basisschool De Eendragt in het Noord-Hollandse Wormer in beeld. Deze school, die bij VOS/ABB is aangesloten, loopt voorop bij de invoering van passend onderwijs. Directeur Lizzy Heistek zegt te vrezen dat de bezuinigingen ertoe zullen leiden dat passend onderwijs niet meer kan worden uitgevoerd en er weer meer leerlingen naar het speciaal onderwijs moeten.

Maar doordat het kabinet daar een budgetplafond heeft afgekondigd, zal het onmogelijk worden om meer leerlingen van het regulier naar het speciaal onderwijs door te verwijzen. Algemeen directeur Leendert de Boom van het eveneens bij VOS/ABB aangesloten Regionaal Expertisecentrum Noord-Nederland – cluster 4 (RENN4) trok hier eerder al over aan de bel. Hij vreest dat er onvoldoende plaats zal zijn voor leerlingen met zorgbehoeften, waardoor kinderen thuis komen te zitten.

Zie voor de situatie bij RENN4 het gerelateerde bericht ‘Alarm over wachtlijsten in speciaal onderwijs’ in de rechterkolom. Daar kunt onder meer ook doorklikken naar een analyse van de kabinetsplannen die financieel deskundige Bé Keizer voor het Infopunt Passend Onderwijs maakte (‘Kabinet bezuinigt op de zwakste leerlingen’) en naar andere berichten over passend onderwijs die eerder op de VOS/ABB-website zijn verschenen.

Klik hier voor de uitzending van Nieuwsuur.