OESO: kwaliteit leraar bepalend, niet klassengrootte

Niet klassengrootte, maar de kwaliteit van de docent bepaalt het onderwijssucces. Dat zegt Andreas Schleicher, adjunct-directeur Onderwijs van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Lees verder

De OESO presenteerde deze week het jaarlijkse internationale rapport Education at a glance. Bij de presentatie zei Schleicher dat de docenten doorslaggevend zijn voor de kwaliteit van het onderwijs, en niet zozeer de omvang van de klassen.

Hij zei ook dat hoogstaand onderwijs een wapen tegen de economische crisis is. Die opmerking sluit aan bij een recent verschenen rapport van het World Economic Forum. In dat rapport staat dat Nederland mede dankzij het excellente onderwijs is doorgedrongen tot de top-5 van de meest concurrerende economieën ter wereld.

Vergrijzing leraren
In het OESO-rapport staat verder dat Nederland in Europa een van de landen is met de meeste leraren die boven de 50 jaar zijn. Dat is volgens de OESO een groeiende zorg, omdat oudere leraren de komende jaren met pensioen gaan en er daardoor een personeelstekort ontstaat. Bovendien zijn oudere leraren relatief duur, waardoor de onderwijsbudgetten in Nederland meer dan in andere landen onder druk staan.

Het rapport gaat ook in op het recht op onderwijs voor kinderen vanaf drie jaar. Nederland is een van de weinige landen waar dat nog niet bij wet is geregeld.