Onderwijs geeft nieuwe kabinet voordeel van de twijfel

Schooldirecteuren en leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs staan gereserveerd tegenover het nieuwe kabinet. De meerderheid geeft de nieuwe ploeg van Mark Rutte het voordeel van de twijfel. Dat blijkt uit een peiling van DUO Onderwijsonderzoek. Lees verder

Het voordeel van de twijfel geldt ook voor de nieuwe PvdA-minister van OCW, Jet Bussemaker. Nog niet één op de tien schooldirecteuren en leraren geeft aan vertrouwen in haar te hebben. Dat geldt ook voor de VVD-staatssecretaris Sander Dekker, die in het onderwijs vooral wordt gezien als een grote onbekende.

In het regeerakkoord staat dat er niet op onderwijs wordt bezuinigd. Uit een analyse die financieel expert Bé Keizer voor VOS/ABB heeft gemaakt, wordt echter duidelijk dat de situatie minder rooskleurig is dan het nieuwe kabinet wil doen geloven.

Uit de peiling van DUO Onderwijsonderzoek blijkt ook dat zowel de PvdA als de VVD veel aanhang onder schooldirecteuren en leraren verliezen. De VVD valt in het basisonderwijs terug van 17 naar 10 procent en in het voortgezet onderwijs van 12 naar 5 procent. De PvdA gaat in het basisonderwijs van 26 naar 21 procent en in het voortgezet onderwijs van 32 naar 23 procent.

De peiling is uitgevoerd in de dagen direct na de installatie van het kabinet-Rutte II op 5 november, toen er nog veel onrust was over het inmiddels afgeblazen plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie.