Onderwijspensioenen mogelijk toch in gevaar

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), waarin de onderwijspensioenen zijn ondergebracht, pleit met vier andere grote fondsen in een advertentie in de landelijke kranten voor een andere berekening van de dekkingsgraad. Als de huidige strenge regels omtrent die berekening worden gehandhaafd, moeten de onderwijspensioenen mogelijk in 2012 worden verlaagd. Lees verder

Vorige maand werd al bekend dat de dekkingsgraad van 14 pensioenfondsen zo laag is, dat zij in 2011 de uitkeringen zullen moeten verlagen. De dekkingsgraad is zo laag, doordat de rente op het historisch dieptepunt is beland. Bovendien moeten de pensioenfondsen meer uitkeren dan geraamd, omdat de gemiddelde levensverwachting toeneemt.

Toen het nieuws over de lage dekkingsgraad van 14 pensioenfondsen in het nieuws kwam, werd nog gemeld dat het ABP niet in de gevarenzone zou zitten. Maar naar nu blijkt, dreigt ook de dekkingsgraad van het ABP zo laag te worden, dat mogelijk in 2012 de uitkeringen omlaag zouden moeten.

Het ABP en de pensioenfondsen Zorg en Welzijn, PME, PMT (beide van de metaalsector) en het pensioenfonds voor de bouw pleiten in een advertentie in de landelijke dagbladen voor minder stringente regels voor de dekkingsgraad. Als de teugels wat worden gevierd, zou de hoogte van de uitkeringen wellicht niet in gevaar komen.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft woensdag, toen het nieuws over de advertentie uitlekte, al laten weten dat hij niets voelt voor het versoepelen van de regels. Hij zegt dat het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar de enige echte oplossing van het probleem is.

Klik hier voor de berichtgeving op de website van de NOS, waar u een video- en een audiobestand met een reactie van minister Donner kunt downloaden.

De advertentie van de pensioenfondsen kunt u downloaden uit de rechterkolom.

Bijlagen