Onderzoek onderwijsvernieuwingen van start

Het Parlementair Onderzoek Onderwijsvernieuwingen is woensdagochtend begonnen. De eerste hoorzitting was met oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (PvdA). Lees verder

Van Kemenade was van 1973 tot 1977 minister van Onderwijs in het kabinet-Den Uyl. Van 1981 tot 1982 bekleedde hij die functie in het tweede kabinet-Van Agt. Van Kemenade was de man die in de jaren ’70 de plannen voor de Middenschool lanceerde. In dit concept zouden alle kinderen van 12 tot 16 jaar hetzelfde onderwijs krijgen.

De Middenschool zou feitelijk een soort verlenging van de basisschool worden, met de achterliggende gedachte dat het op deze manier ook voor kinderen uit kansarme gezinnen mogelijk zou zijn door te stromen naar hogere vormen van onderwijs. De Basisvorming uit 1993 vloeide uit de plannen voor de Middenschool voort.

Andere vernieuwingen die aan bod komen, zijn de invoering van de Tweede Fase en het Studiehuis in 1998, het vmbo dat in 1999 werd ingevoerd en het Nieuwe Leren. 

In de parlementaire onderzoekscommissie onder voorzitterschap van Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zitten de Kamerleden Bas Jan van Bochove (CDA), Nathalie de Rooij (SP), Halbe Zijlstra (VVD), Martin Bosma (PVV), Tofik Dibi (GL), Cynthia Ortega-Martijn (CU) en Boris van der Ham (D66).

De commissie heeft een eigen website, waarop onder meer het schema van de hoorzittingen staat. De hoorzittingen zijn via de website van de commissie live te volgen.

Informatie: Betty Smits-van Sonsbeek, 06-22939680, bsmits@vosabb.nl