Nieuwe online registratie leraren moet vrijwillig blijven

Leraren kunnen zich aanmelden bij een landelijk online register. Daarin kunnen ze aangeven welke opleiding(en) en nascholingscursus(sen) ze hebben gevolgd en hoeveel uur ze voor de klas staan. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW is van plan de online registratie te verplichten, maar de initiatiefnemers willen dat niet. Lees verder

Het online register www.registerleraar.nl is een initiatief van de Onderwijscoöperatie. Daarin werken de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, Beter Onderwijs Nederland (BON), de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) en het platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs (VVVO) met elkaar samen.

Het register is bedoeld om het beroep van leraar te versterken en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Leraren uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen zich registreren.

Inschrijving gebeurt op vrijwillige basis. Als het aan de Onderwijscoöperatie ligt, blijft dat zo, maar staatssecretaris Zijlstra wil dat inschrijving in het lerarenregister vanaf 2018 voor alle bevoegde docenten verplicht wordt. Verplichte registratie zou indruisen tegen de opzet van het register, namelijk dat het van en voor de leraren is en door henzelf inhoudelijk wordt gevuld, zo heeft woordvoerder Erna Reiken van de Onderwijscoöperatie aan VOS/ABB laten weten.