Onnodige stigmatisering van leerlingen met hiv

Het is onnodig stigmatiserend om ouders en leerlingen te informeren als er een leerling in de klas zit die besmet is met hiv. Dat stellen de Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds. Lees verder

De stelling staat in het kader van de campagne ‘Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv’. Een 15-jarig meisje dat met hiv is besmet overhandigde maandag de gids ‘Positief leert’ aan oud-minister Ronald Plasterk van OCW. Hij is te zien in een filmpje dat voor de campagne is gemaakt.

Uit een peiling in opdracht van de Hiv Vereniging en het Aids Fonds blijkt dat ruim eenderde van de ouders liever geen kind met hiv in de klas van zijn of haar kind wil. Meer dan een op de tien docenten heeft liever geen collega met hiv.

Verder denkt één op de zeven onderwijsmedewerkers en één op de vijf ouders dat een kind risico loopt op besmetting als het stoeit of wilde spelletjes speelt met een klasgenoot met hiv. Infectie is volgens de Hiv Vereniging en het Aids Fonds echter alleen mogelijk bij intensief wond-op-wondcontact, waarbij sprake is van veel bloedverlies.

Daarnaast wijzen de twee instanties erop dat alle scholen en kinderdagverblijven bij eerste hulpverlening de gebruikelijke protocollen voor hygiëne hanteren. 

Klik hier voor een uitgebreider bericht op de website van het Aids Fonds;

Klik hier voor het filmpje op de homepage van het Aids Fonds;

Klik hier voor de resultaten van de peiling.