Openbaar onderwijs in Maasbree: waar een wil is…

Er komt een nieuwe peiling naar de behoefte aan een openbare basisschool in Maasbree. Dat meldt Dagblad De Limburger.

Als uit het onderzoek blijkt dat de behoefte aan openbaar primair onderwijs er nog steeds is, wil de gemeente Peel en Maas bekijken hoe een openbare basisschool in het dorp gerealiseerd kan worden. Dat laat verantwoordelijk wethouder Paul Sanders (VVD) aan de Limburgse krant weten.

Een groep ouders uit Maasbree strijdt al acht jaar voor openbaar onderwijs in het dorp. Een zelfstandige school is niet haalbaar, omdat de stichtingsnorm niet wordt gehaald. Echter, een dislocatie van openbare basisschool De Omnibus in het naburige Baarlo zou in principe wel kunnen, zo heeft adviseur Ronald Bloemers van de Helpdesk aan de verslaggeefster van de krant uitgelegd.

Volgens de gemeente Peel en Maas staat de gemeentelijke verordening voor onderwijshuisvesting een dislocatie niet toe. Dat kan volgens de gemeente pas als de openbare school in Baarlo uit haar jasje zou groeien. Maar de ouders weten zich gesteund door VOS/ABB: ‘Een dislocatie is wél mogelijk, als de gemeente bereid is de eigen verordening te wijzigen’, aldus Bloemers.

Wethouder Sanders wil het openbaar onderwijs eind dit jaar aan de orde stellen als het integrale onderwijshuisvestingsplan in de gemeenteraad aan de orde komt.

VOS/ABB ondersteunt de oudergroep in Maasbree die openbaar basisonderwijs wil. In magazine School! stond in februari 2012 een interview met Margreet Schouren, een van de initiatiefnemers uit Maasbree, en directeur-bestuurder Peter Adriaans van de Stichting Akkoord! primair openbaar, waartoe de openbare basisscholen in de gemeenten Peel en Maas, Venlo, Horst aan de Maas en Beesel behoren.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Foto van de Dorpsstraat in Maasbree: MartijnL, Wikimedia Commons