Openbaar werven voor meer diversiteit toezichthouders

Openbaar werven van toezichthouders is beter dan zoeken binnen het old boys network. Dat zegt directeur Olaf Smits van Waesberghe van het met VOS/ABB samenwerkende Nationaal Register (NR). Hij reageert op de trend dat ondanks de crises van de afgelopen jaren het werven van toezichthouders binnen de eigen netwerken van organisaties weer in opmars is. Lees verder

‘Met steeds dezelfde mensen die steeds dezelfde functies vervullen bij steeds dezelfde clubs, mis je veel talent en doe je je organisatie tekort. Want het zijn over het algemeen blanke mannen van 55 jaar of ouder: de old boys’, aldus Smits van Waesberghe in de Volkskrant.

Volgens hem is openbaar werven een simpele manier om meer vrouwen, jongeren en allochtonen in het toezicht te krijgen. ‘De zorgsector heeft bijvoorbeeld in een code opgenomen dat je toezichthouders moet werven via advertenties of bureaus, dus niet alleen uit de eigen kring. Het toezicht van de duizend zorginstellingen bestaat nu voor 27 procent uit vrouwen, ver boven het gemiddelde. Die codes werken.’

Om die reden werkt VOS/ABB met het NR samen. Zo stelde het register in samenwerking met onder meer VOS/ABB de Toolkit Toezicht Onderwijs samen. Het eerste exemplaar werd in mei 2009 tijdens het congres ‘Toezicht bij de les’ in Amsterdam overhandigd aan toenmalig minister Ronald Plasterk van OCW.

De publicatie bevat 47 checklists en vijf praktijkvoorbeelden voor intern-toezichthouders en bestuurders/directieleden van instellingen voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs. VOS/ABB wil met de toolkit een bijdrage leveren aan het goed functioneren van schoolbesturen en helder intern toezicht. 

Alle besturen die lid zijn van VOS/AB hebben destijds een gratis exemplaar van de Toolkit Toezicht Onderwijs toegestuurd gekregen. De toolkit kan ook worden nabesteld. Leden van VOS/ABB betalen 20 euro ex. btw per stuk, voor niet-leden geldt de prijs van 35 euro ex. btw per stuk. Klik hier voor het online bestelformulier.

Klik hier voor een artikel in magazine Over Onderwijs nr. 7 van 2008 over de samenwerking tussen VOS/ABB en het Nationaal Register.

Het artikel uit de Volkskrant staat in de rechterkolom van dit bericht.

Bijlagen