Openbare basisscholen Amsterdam blijven week dicht

Zestien openbare basisscholen in Amsterdam blijven van maandag 9 tot en met vrijdag 13 december gesloten vanwege het lerarentekort. Het gaat om de basisscholen die onder de Stichting Westelijke Tuinsteden vallen (STWT).

Bestuurder Joke Middelbeek van STWT zegt dat het onderwijs in een diepe crisis zit en dat de leerlingen daarvan de dupe zijn. ‘Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niet meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden’, aldus Middelbeek.

Keuzes maken

In de week waarin de scholen gesloten blijven, gaan ze bekijken wat er moet gebeuren om uit de crisis te komen. ‘We moeten nu keuzes gaan maken: wat gaan we wel doen en wat niet meer? Daarvoor heb je tijd nodig, dat zijn geen gesprekken die onze leraren er in hun propvolle weken bij kunnen doen: we moeten eerst uit die tredmolen, een time-out’, zo citeert de lokale Amsterdamse krant Het Parool haar.

De krant meldt verder dat regelmatig huilende schooldirecteuren bij haar langskomen. ‘Hun leraren en zijzelf zijn uitgeput, uitgewoond’, benadrukt Middelbeek. ‘Zij zitten continu in de overlevingsstand. Als er overal gaten vallen kan je met veel doorzettingsvermogen lang alle ballen in de lucht houden, maar het houdt een keer op. Dat is nu.’

Inspectie verrast, van Slob mag het

De Inspectie van het Onderwijs is verrast door het besluit van STWT om de scholen vijf dagen achtereen gesloten te houden en weet nog niet of het wel mag, meldt onder andere de NOS. Volgens onderwijsminister Arie Slob mag het, mits de ouders en de medezeggenschapsraad ermee instemmen.

De NOS meldt verder dat er volgens de minister al lange tijd wordt gesproken met Amsterdamse scholen over specifieke maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan, maar dat STWT wat dit betreft nog geen plannen heeft laten zien.

Lees meer…