Openbare basisschool in Ede wil het hele jaar open

De Stichting Proominent wil in Ede een openbare basisschool die vrijwel het hele jaar open is, zodat ouders daar ook buiten de normale lesuren en in de vakanties met hun kind terecht kunnen. De school van de bij VOS/ABB aangesloten stichting zou alleen de deuren sluiten in het weekend en op officiële feestdagen. Lees verder

Het nieuwe concept wordt ‘parapluschool’ genoemd. De deuren gaan op werkdagen om 07.30 uur open en blijven dat tot 18.30 uur. Bestuursvoorzitter Han Plas van Proominent legt uit dat de school afstapt van het traditionele schema waarin leerlingen tot 15 uur cognitief bezig zijn en dat er daarna opvang voor ze is. ‘Wij denken dat het voor kinderen veel beter is als het programma evenwichtig over de dag verspreid wordt’.

De gemeente Ede onderzoekt nog of er behoefte is aan een parapluschool. Plas zegt dat het nieuwe systeem vooral voor werkende vrouwen aantrekkelijk is, omdat zij zo minder rekening met hun zorgtaken hoeven te houden. De reacties van ouders zijn echter wisselend, vertelt de bestuursvoorzitter op basis van wat hij terugkreeg van een klankbord van de GMR. Aan de ene kant worden er voor ouders die buitenshuis werken de voordelen ervan ingezien, aan de andere kant zijn er ook sceptische reacties van ouders die vinden dat de school te veel de taak van de opvoeder overneemt. 

Plas benadrukt dat de opvoedende rol van de school in het nieuwe systeem juist goed tot uiting kan komen. ‘Als je nu kijkt hoe kinderen worden opgevoed, dan is het meest opvallende, dat er altijd onderhandeld wordt. In een grotere groep kun je niet met iedereen onderhandelen en zijn er gewoon duidelijke normen en regels waar je je aan moet houden.’

Stichting Proominent heeft in totaal 13 openbare basisscholen in Ede, Bennekom, Harskamp, Lunteren en Otterlo. Zeven van deze scholen zijn gevestigd in Ede.

Klik hier voor de berichtgeving op Omroep Gelderland over het plan voor de parapluschool in Ede.